Du bruger en ældre browser og får derfor ikke en optimal oplevelse. Se mulighederne for at opdatere din browser her.

Palmelilje

Palm lily Yucca

Palmelilje

Yucca elephantipes

Lidt om planten

Når du ser en palmelilje, er du ikke være i tvivl om, at du har med en tropisk plante at gøre. I naturen finder man blandt andet denne smukke palme i Costa Rica, El Salvador, Guatemala og den østlige del af Mexico.

I sit vilde liv får planten flotte cremehvide blomster i sommerperioden, deraf navnet palmelilje. Desværre må man kigge langt efter disse blomster, hvis man holder den som potteplante, da de normalt kun blomstrer i et langt varmere miljø, end vi kan tilbyde i Danmark.

Til gengæld har palmeliljen en utrolig tropisk skønhed, der giver et strejf af det eksotiske til din indretning - og så er den faktisk ret nem at passe.

Botaniske navn: Yucca elephantipes.
 

Pasning

Vanding: Din palmelilje kræver som sådan ikke meget vand. Den kan godt tåle at tørre helt ud engang imellem, men den har det bedst, hvis den vandes nogenlunde regelmæssigt. Tjek din plante en gang om ugen, ved at stikke en finger i pottens jord - og vand, når du oplever, at den øverste halvdel af jorden er tør. 

Placering: Palmeliljen er en af de få planter, der tåler direkte sollys – den elsker faktisk at bade sig i solens nærende og livgivende stråler. Så stil den gerne i et sydvendt vindue, hvor solen rammer den i løbet af dagen. Bliver planten for stor til vindueskarmen, kan du stille den på gulvet et sted i nærheden af et vindue, så den stadig får masser af indirekte lys.
Hvis du placerer din palmelilje for mørkt, vil du hurtigt opdage, at dens blade bliver udvaskede i farven og til sidst gule – derfor skal du ikke stille den i dit mørkeste hjørne.

Temperatur: Planten trives fint i det danske indeklima med temperaturer mellem 15-30 °C, men den bryder sig ikke om koldere temperaturer.

 

Ekstra forkælelse

Selvom palmeliljen ikke er jordens sværest plante at passe og selv folk uden de grønneste fingre i verden har mulighed for at få succes med denne plante, er der alligevel nogle ting, man kan forkæle den med.

Gå glad i bad: En palmelilje vil elske, hvis du erstatter en vanding engang imellem med at give den et bad under bruseren. På den måde får du renset hele planten for støv og evt. bakterier, som kan angribe planten - og luftfugtigheden omkring planten vil øges til noget, der minder mere om det klima, den kommer fra. Husk at bruge en blød stråle og at temperere vandet, så det er omkring 20-25 °C. 

Vandtyper: Det har betydning for din plante i det lange løb, hvilken type vand du vælger at bruge. Selvfølgelig kan du bruge ganske almindeligt postevand fra vandhanen, men postevand indeholder mineraler og kalk i højere grad, end hvad din plante har brug for. Over tid kan det gøre, at din plante får svært ved at ”trække vejret”, hvilket vil påvirke dens vækst og udseende. Langt størstedelen vander deres planter med helt almindeligt postevand, men hvis du gerne vil forkæle din plante, er vanding et godt sted at sætte ind:

    1. Brug regnvand, demineraliseret vand eller overskudsvand, der har kogt i elkedlen, når du vander. Det indeholder mindre kalk og vil være med til at forøge din plantes levetid og sundhed.
    2. Sørg for at vandet er omkring rumtemperatur (15-25 °C). Når du bruger for koldt eller for varmt vand, kan din palmeliljen ”blive forskrækket” over den pludselige ændring i temperatur. 

    Gødning: I foråret og sommeren kan din palmelilje godt lide at få gødning engang imellem, men hvis du allerede synes, at din palmelinje er høj nok, bør du ikke gøde, da palmeliljen kun vokser en vej - og det er opad.