Du bruger en ældre browser og får derfor ikke en optimal oplevelse. Se mulighederne for at opdatere din browser her.

Paradisfugl

Strelitzia nicolai plante

Paradisfugl

Strelitzia nicolai

Lidt om planten

Denne smukke, tropiske plante har sin oprindelse i det sydlige Afrika, hvor den i naturen kan blive op til 6 meter høj.

Man kan godt forstå, at Paradisfuglen er en populær potteplante. Dens store grønne blade, viser helt tydeligt, at den oprindeligt stammer fra et mere tropisk klima. Paradisfuglen er rigtig god i de fleste hjem, fordi den i modsætning til mange andre store planter, vokser forholdsvis lodret og derfor ikke tager for meget plads i et rum. Paradisfuglen kan virkelig være med til at hive sommeren indendøre og give følelsen af, at man er i en tropisk regnskov.

Botaniske navn: Strelitzia nicolai.

 

Pasning

Paradisfuglen er en plante, hvor de fleste vil kunne være med ift. pasning. Hvis man finder et godt lyst sted til den og ellers følger pasningsvejledningen, vil planten trives og bringe liv i dit hjem.

Vanding: I den varme periode skal jorden i din plante holdes let fugtig, men må aldrig være meget våd. I vinterperioden skal du lade de øverste par centimeter jord tørre ud inden vanding. Det er vigtigt, at du ikke overvander din plante - den kan bedre tåle lidt for tør jord, end meget våd jord.

Placering: Paradisfuglen er en af de planter, der tåler direkte sollys. Den har det dog bedst med en placering i et rum med masser af indirekte lys. Den kan godt i en periode trives på en placering, der er lidt mørkere, men den vil ikke bryde sig om at blive efterladt der i lange perioder. 

Temperatur: Din plante trives fint i det danske indeklima med temperaturer mellem 15-30 °C. Den er sart overfor kulde, så placer den ikke et sted, hvor temperaturen kan risikere at blive lavere end 15 grader.

Vækst: Når en Paradisfugl får nye blade, vil de nærmest komme op som et spyd og være helt lukkede. Planten kan virkelig sætte din tålmodighed på prøve, når den sætter nye blade, for de kan godt være lidt tid om at åbne sig. Når bladet endelig viser sig i fuld størrelse, vil du se, at de er lysere end de andre blade. Farven bliver dog mere mørk med tiden. Hvis et blad på et tidspunkt slår en flænge, kan du tage det helt roligt. Det er helt naturligt, og det betyder hverken, at bladet eller planten ikke trives. 

Ekstra forkælelse

Selvom Paradisfuglen ikke er jordens sværeste plante at passe, er der alligevel et par småting, du kan gøre for at forkæle den.

Luftfugtighed: Paradisfuglen kan godt lide lidt opmærksomhed med en vandforstøver ind i mellem. Især i de varme måneder vil den elske, hvis du sprøjter den med en forstøverflaske ved lejlighed. På den måde forøges luftfugtigheden omkring planten, i takt med at vandet på bladene fordamper. Og hvis du kan bruge regnvand eller demineraliseret vand, vil du samtidig undgå, at kalk samler sig på de blanke blade og laver "pletter", når det fordamper.

Støv: Hvis du vil gøre din Paradisfugl endnu smukkere, kan du med fordel støve dens store blade af med jævne mellemrum. Når du støver din plante af, kan du bruge en blød, let opvredet klud, så du samtidig tilfører lidt fugt til bladene. Vær forsigtig, så bladene ikke slår flænger. Hvis du vælger at forstøve din plante med vand for at øge luftfugtigheden, vil det også afhjælpe problemer med støv på planten.

    Gødning: I foråret og sommeren kan din Paradisfugl godt lide at få gødning, så den kan vokse endnu hurtigere. I vinterperioden er gødning ikke nødvendig, for her vokser planten ikke ret meget og den vil derfor ikke vil kunne optage næringstofferne.