Du bruger en ældre browser og får derfor ikke en optimal oplevelse. Se mulighederne for at opdatere din browser her.

Paraply-træ

Paraplytræ nemme planter

Paraply-træ

Schefflera arboricola

Lidt om planten

Paraply-træet har sin oprindelse i Taiwan, hvor det lever i et subtropisk klima. Det er en af de hurtigst voksende indendørs-træer, du kan have i hjemmet. Derfor passer det perfekt til dig, der godt kan lide at se dine planter vokse og give liv til dit hjem. Træet kan i sit oprindelige miljø, faktisk blive helt op til 15 meter højt. Heldigvis bliver det slet ikke så højt, når vi dyrker det indendørs i et skandinavisk klima.

Paraply-træet er nemt at passe og egner sig godt som ”begynder-plante" eller til dig, der måske ikke har de mest grønne fingre i verden. 

Botanisk navn: Schefflera arboricola

 

Pasning

Vanding: Paraply-træet trives i let fugtig jord. Når den øverste halvdel af jorden i paraply-træets potte er tør, er det tid til at vande. Det passer ofte med, at du kan vande planten ca. en gang om ugen eller hver 14. dag.

Placering: Dit paraply-træ vil trives bedst med en placering, der er nær et vindue, da det elsker lys. Den tolererer direkte sollys, men trives bedst i indirekte lys.

Temperatur: Paraply-træet trives ved almindelig stuetemperatur mellem 15 og 30 °C.
 

Ekstra forkælelse

Som der tidligere er nævnt, er paraply-træet en relativt nem plante at passe og få succes med. Men den vil være taknemmelig, hvis du en gang imellem forkæler den lidt.

Klipning: Begynder din paraply-plante at vokse for vildt? Så kan du med fordel klippe planten til, så den holder sin runde krone. På den måde vil planten bruge sin energi på at vokse sig mere kompakt og fyldig, der hvor du gerne vil have den til det.

Gå glad i bad: Paraply-træet vil elske en tur under bruseren. Der er mange fordele ved at bade dit paraply-træ, men de vigtigste er;
- Det bliver renset for støv og får derved bedre mulighed for at ånde.
- Det får en god gang fugt, hvilket er med til at forbedre luftfugtigheden omkring det.

Luftfugtighed: Selvom paraply-træet sagtens kan trives ved den luftfugtighed, der er i en almindelig bolig, så elsker det høj luftfugtighed. Hvis du gerne vil gøre det ekstra godt for dit paraply-træ, er det derfor en god ide at bruge en forstøver-flaske til at spraye den med vand. Det vil højne luftfugtigheden omkring planten og din plante vil stortrives, hvis den får opmærksomhed på denne måde.
Hvis du bruger regnvand, der er stuetemperatur, har det to fordele. Du undgår at din plante ophober kalk fra vandet og når vandet har stuetemperatur, risikerer du ikke, at din plante bliver ”forskrækket” over det kolde vand. Du kan også bruge vandet fra din el-kedel, der har kogt, men er kølet ned til en passende temperatur omkring 20 grader.

Gødning: I sommerperioden fra april til september kan dit paraply-træ godt lide at få gødning. Følg doseringsvejledningen på dit gødningsprodukt og lad så helt være med at gøde i vinterperioden, hvor paraply-træet ikke er i vækst.

Tåler ikke: 
Overvanding er paraply-træets værste fjende. Hvis du overvander dit paraply-træ, drukner du dets rodnet og forhindre det i at ånde. Derfor er det også en god tommelfingerregel, at hvis du er i tvivl om dit paraply-træ mangler vand, så vent en dag med at vande det.