Du bruger en ældre browser og får derfor ikke en optimal oplevelse. Se mulighederne for at opdatere din browser her.

Lykkekastanje (Pachira)


Lykkekastanje (Money Tree)

Pachira aquatica

easyscore

 

Pachira, også kaldet for lykkekastanjen, er bedst kendt for sine lange stammer, stjerneformede blade og dens lykkebringende egenskaber. Feng-Shui planten er utroligt nem at passe og kræver kun lyst indirekte lys og vand i ny og næ. Derfor gør den sig godt i de fleste stuer og er den perfekte gave at give til dem, der søger et strejf af lykke i deres rundt.

Læs videre for at blive klogere på, hvordan du passer på din lykkekastanje, samt dens spændende baggrundshistorik.

Botanisk plantenavn: Pachira aquatica

Kært barn har mange navne:  Lucky Chestnut (lykkekastanjen) kaldes også Lucky Tree eller Money Tree. 

Pasning af lykkekastanjen

Selvom lykkekastanjen er kendt for at bringe held og lykke, så kan den kun gøre det, hvis den er i live. Heldigvis er det en af de nemmere planter at passe! Bare giv planten den rette mængde lys og vand, og så vil den belønne dig med sine skønne grønne blade – og måske endda lidt lykke til.  

Lys og placering: Lykkekastanjen trives bedst i lyst, indirekte lys. En ideel placering vil derfor være nær et øst- eller vestvendt vindue. Undgå at placere den i direkte sollys, da det kan svide dets blade, især i de varmeste måneder.

En lykkekastanje kan også tåle lidt mørkere placeringer, men dette vil gøre, at den vokser langsommere.

Med tiden vil lykkekastanjen vokse mod solens og lysets retning, så roter hver planten efter hver vanding for at sikre en ensartet vækst.

Vanding: Som tommelfingerregel bør du vande lykkekastanjen 1-2 gange om måneden. Tjek gerne oftere i sommermånederne og hold igen med vandkanden i vintermånederne.   

Selvom denne plante vokser i tropiske sumpe, kan den ikke lide at være sjask våd. Derfor må jorden gerne tørre næsten ud mellem vandingerne for at undgå at overvande planten.

Den bedste måde at finde ud af, om din plante har brug for vand, er at tjekke de øverste 2,5 cm af jorden med en finger. Hvis jorden føles tør, er det tid til at vande; ellers skal du vente et par dage.

Hvis det er muligt, bør du bruge vand, der har stuetemperatur, da koldt kan give planten et kuldechok.

Hvis du vil vide mere om vanding, kan du læse vores ultimative guide til vanding af stueplanter her.

Temperatur: Pachiraen planter trives bedst når temperaturen ligger mellem 12° - 30°

Gødning: En nyindkøbt Pachira er allerede gødet. Vores større planter vil derfor trives fint de første 4-6 måneder måneder. Derefter skal du gøde din plante en gang om måneden i dens vækstsæson, fra april til august. 

Gød ikke din plante om vinteren, da den har brug for en pause i de koldere måneder.

Mængden af gødning afhænger af hvilken gødning du bruger. Vi anbefaler, at holde sig til den lavere ende af den anbefalede dosis på flasken for at undgå overgødning. 

Hvor får lykkekastanjen sit navn fra?

Selvom hverken penge eller lykke vokser på træerne, har lykkekastanjen siden 1980'erne været kendt som værende den ultimative lykkefrembringende plante. Men hvorfor egentlig?

Historien bag navnet ’lykkekastanje’ er både enkel og underholdende.

En dag bad en fattig mand Gud om mere held og velstand i sit liv. Kort efter fandt han en plante med en fortryllende udstråling og besluttede at tage den med hjem. Manden ønskede at dele sin opdagelse med andre, så han begyndte at dyrke frøene fra planten og solgte dem videre. Med tiden voksede dette sig til en blomstrende forretning, der gjorde ham til en af de mest velhavende mænd i byen. Han tilskrev sin succes og velstand til denne plante, som han valgte at kalde for ’Lykkekastanjen’. 

Siden da er planten blevet kendt for sin evne til at tiltrække held og velstand i ethvert hjem og er derfor tæt forbundet med Feng-Shui-filosofien.

Det siges blandt andet, at dens stjerneformede bladegrupper, der ofte bærer fem blade, symboliserer de forskellige elementer i universet: vand, træ, ild, jord og metal. Desuden siges det, at Pachiras mange stammer har evnen til at fange held og lykke i sig. 

Alt i alt er der mange legender og myter, der omgiver lykkekastanjen og giver et spændende twist. Så selvom vi ikke kan love, at planten vil løse alle dine økonomiske problemer, er vi sikre på, at den vil tilføre en unik charme til ethvert hjem eller kontor, den bor i.

Og hvem elsker ikke en god baggrundshistorie?