Du bruger en ældre browser og får derfor ikke en optimal oplevelse. Se mulighederne for at opdatere din browser her.

Påfugle-planter

Påfugleplanter


Påfugle-planter

Calathea

 

Vi tilbyder 7 forskellige påfugle-planter. Insignis, Sanderiana, Beautiful Star, Makoyana, Rufibarba, Orbifolia og Freddy. Du kan læse om de forskellige varianter herunder.

 

Insignis

Denne variant er en af de planter, der lukker bladene om natten, når den sover og åbner bladene igen, når der kommer lys om morgenen. Planten er karakteristisk med sit unikke bladmønster, som ligner påfuglefjer med sin dybe lilla farve på bagsiden af bladene.

Botanisk navn: Calathea 'Insignis'


   

  Sanderiana

  Vores smukke påfugle-plante Calathea 'Sanderiana' kan kendes på sin dybe lilla farve og de lyserøde striber på bladene, der får dem til at ligne fjer. Planten lukker bladene om natten, når den sover og åbner bladene igen, når lyset bryder frem om morgenen.

  Planten trives bedst i vinduer hvor den ikke står i direkte sol hele dagen. 
  Den vil gerne have fugtig jord og skal derfor vandes jævnligt. Ca. 1 gang om ugen. Alt efter, hvor meget sol den får.

  Botanisk navn: Calathea ornata 'Sanderiana'   Beautifull star plant

  Beautiful Star

  Beautiful Star er kendetegnet ved sine elegant formede grønne blade, der har striber i pink, hvid og lysegrøn. De mange forskellige striber på plantens blade ser næsten ud som om, de er malet med pensel og får hvert enkelt blad til ligne et lille abstrakt maleri.

  Botanisk navn: Calathea 'Beautiful Star'


    

   Calathea Makoyana

  Makoyana

  Når du kigger på denne smukke plante, vil du ikke være i tvivl om, hvorfor den kaldes påfugleplante. Dens blade har karakteristika, der har tydelige linjer til en påfuglehales dekorative fjer. På oversiden har bladene et mørkegrønt fjerlignende mønster, og på bagsiden et tilsvarende mørkerødt mønster. Den mørkerøde farve er især tydelig, når der kommer nye blade på planten.

  Botanisk navn: Calathea makoyana


   Calathea rufibarba

  Velvet Calathea

  Denne smukke og anderledes plante sætter virkelig gang i alle sanser. Velvet Calathea har nærmest et tekstilt udtryk over sig. Når man mærker på plantens blade, føles det som at røre det blødeste stykke fløjl. Plantens lange og slanke blade har en dybgrøn farve på oversiden, mens stilken og undersiden af bladene er den smukkeste bordeaux farve. 

  Hvis du godt kan lide at lege med din indretning og have planter, der tilføre noget helt unikt til din bolig, så er Velvet Calathea et virkelig godt valg.

  Botanisk navn: Calathea rufibarba


   

   Calathea orbifolia Peacock plant

  Orbifolia

  Orbifolia er en udsøgt smuk plante, der har store, grønne og lidt buttede blade. Bladene er væsentligt større end andre varianter i Calathea-familien og med den klare grønne grundfarve og de smukke helt lysegrønne striber, ligner de små kunstværker. 

  Botanisk navn: Calathea 'Orbifolia'

   

  Calathea Freddie

  Freddy

  Når du indretter med planter, er ”Freddy” helt ideel til at bringe tropisk stemning ind i dit hjem. Den står fantastisk godt i kontrast til mørkegrønne planter pga. dens lysegrønne blade. Det er varianter som denne, der også har givet Calathea-familien kaldenavnet "fiskebens-planter".

  Botanisk navn: Calathea 'Freddy'

   

  Pasning


  Vanding:
   Påfugleplanter har bedst af at blive vandet med jævne mellemrum, når de øverste 1-2 cm jord begynder at være let tørre. Typisk vil dette være 1-2 gange i løbet af 14 dage. De kan godt tåle, at du glemmer at vande den ind i mellem, men du skal dog vide, at lange perioder med udtørret jord vil resultere i, at spidserne og kanterne på bladene vil blive brune.

  Placering: Din påfugleplante vil have bedst af en lys placering, dog ikke i direkte sol, da det vil give dens blade solskader. Det er ideelt, at placerer påfugleplanter foran et nord, øst eller vestvendt vindue. Den er dog ikke vild med kulde eller træk, så det er en dårlig idé at stille den ved det vindue, du oftest åbner, når der skal luftes ud.

  Temperatur: Planten trives ved stuetemperatur mellem 18-25 °C. Den vil helst ikke være et sted, hvor der er under 15 grader. 

   

  Ekstra forkælelse

   

  Gødning: I foråret og sommeren kan din påfugleplante godt lide at få gødning ca. hver 4. uge. I vinterperioden er der ingen grund til at gøde den, da den vokser langsommere i de kolde måneder og derfor ikke kan optage næringsstofferne. Faktisk kan gødning i vinterhalvåret have modsat effekt og brænde rødderne, så din påfugleplante dør.

  En tur til frisøren: Som planterne vokser, vil de ældste af bladene løbende visne og overgive deres plads til nye skud. Det er helt naturligt, men du bør fjerne de visne blade løbende, så planten kan bruge sin energi på de friske, nye blade.

  Luftfugtighed: Påfugleplanter elsker høj luftfugtighed og at stå i let fugtig jord. Har du et badeværelse med rigeligt lysindfald, vil din påfugleplante elske at stå her. Alternativt kan du give den et bad med en forstøverflaske. Hvis du vil være rigtig god ved dem, så brug regnvand eller destilleret vand. Det "hårde" vand fra vandhanen indeholder nemlig en del kalk og mineraler, som påfugleplanter ikke nødvendigvis er vilde med.