Du bruger en ældre browser og får derfor ikke en optimal oplevelse. Se mulighederne for at opdatere din browser her.

Croton

Codiaeum Varietgatum Planter pasning

Croton

Codiaeum varietgatum

Lidt om planten

Stueplanten, Croton, er en farverig plantefamilie, der findes i meget forskellige farvevarianter. Croton har sin oprindelse i Indonesien, Malaysia og Australien, hvor den vokser i åbne skovområder og områder med krat.

Plantens smukke og detaljerede blade leder tankerne mod varmere himmelstrøg – derfor er det også en plante, der er velegnet til at skabe tropisk stemning og variation i dit hjem.

Botanisk navn: Codiaeum varietgatum 

  

Varianter af denne plante

Vores Croton-planter findes i fire varianter, hvilket giver dig mulighed for at vælge netop den farvepalette, der passer bedst til din indretningsstil.

Petra: Er kendetegnet ved sine flotte blade der har en changerende effekt, hvor man bevæger sig i feltet mellem grøn, rød og gul.

Sunny Star: Er smuk i sig selv med sine store, glatte elliptiske blade, der er spidse i begge ender. De har et skær af lysegul der fremhæver kanterne og midten af bladene, mens resten af bladet bærer en dyb mørkegrøn farve.

Mammey: Er med sine blade i efterårets farver noget for sig selv. Hvis man forestiller sig naturen der gør sig klar til at modtage vinteren, vil man nogenlunde få et billede af, hvilke farver din Mammey plante vil varierer mellem.

Iceton: Denne variant er vores mest farverige. Dens blade i pastel-farver - nogle helt lyserøde, mens andre er næsten blå - gør den virkelig til en statement-plante.

 

Pasning

Croton-planter bærer præg af, at de fra naturens side ikke er stueplanter og derfor skal du også være opmærksom på, at planten kræver pleje, kærlighed og varme.

Vanding: Din Croton-plante kender fra naturens hånd kun to sæsoner. Den varme og regnfuld periode og den lidt køligere og tørre periode.
Derfor er det vigtigt, at du sørger for, at din plante er godt vandet og altid står i let fugtig jord i den varme periode, mens du i vintermånederne godt må lade jorden blive mere tør, inden du vander.

Placering: Croton elsker lys. Den kan stå i direkte sollys eller indirekte sollys, men du må ikke stille den langt væk fra et vindue. Det vil den ikke trives med.

Temperatur: Fra marts til september måned trives den godt i 20-30 °C. Fra oktober til februar måned trives den godt ved omkring 15-20 °C, men helst ikke meget koldere.

 

Ekstra forkælelse

Hvis du passer din Croton og følger pasningsanvisningerne, vil du få en plante, der skaber et fantastisk indeklima og som virkelig stråler med sine eksotiske farver.
Vil du være ekstra god ved den, er der dog et par ting, du kan gøre, for at forbedre dens trivsel endnu mere.

Spray
Din Croton vil være taknemmelig, hvis du sprayer den med stuetempereret vand fra en forstøverflaske. Det har faktisk flere fordele, hvis du husker at være omhyggelig med sprayflasken, da du hjælper med at øge luftfugtigheden omkring planten, samtidig med at du fjerner støv fra bladene.

Luftfugtighed
Hvis du vil have din Croton til at stortrives, er luftfugtighed en af nøgleordene. Croton har det bedst ved en luftfugtighed på over 60%, hvilket man normalt ikke finder i en stue. Du kan hjælpe luftfugtigheden på vej ved at sprøjte planten med en forstøverflaske, men der findes også et par andre nemme tricks til at øge luftfugtigheden omkring din plante:

1 - En skål på radiatoren: Ved at placere en skål med vand på en varm radiator i umiddelbar nærhed af din plante, skaber du et mikroklima din Croton vil elske.

2 - I vådrum: Ved at stille din Croton i en lys vindueskarm i badeværelset, kan du også skabe et rigtig godt indeklima for din plante.

Gødning
Du kan give din Croton gødning fra marts til august. Følg anvisningerne på dit gødningsprodukt og undgå helt at gøde i vinter/efterår.