Du bruger en ældre browser og får derfor ikke en optimal oplevelse. Se mulighederne for at opdatere din browser her.

Bjergpalme

Palour palm

Bjergpalme

Chamaedorea elegans

Lidt om planten

Bjergpalmen har sin oprindelse i Central Amerika særligt i områder i Mexico og Guatemala, hvor den vokser som en slags bundplante i store og høje bjergskove.

Bjergpalmen er de seneste år blevet en meget populær plante i Europa. Den er nemlig en meget hårdfør plante, der kræver et minimum af pleje. Det betyder, at selv i et hjem, hvor man har en travl hverdag og gerne vil have planter, man ikke skal kigge til hver dag, vil den smukke bjergpalme stadig kunne trives og skabe et godt indeklima for husets beboere.

Bjergpalmen er kendetegnet ved de lange slanke blade i en smuk og dybgrøn farve. Hvis du gerne vil forkæle dig selv med en plante, der skaber maksimal hygge med minimal pasning, er bjergpalmen helt klart et godt valg.

Botanisk navn: Chamaedorea elegans.

 

Pasning

Bjergpalmen er rimelig nem at passe. Derfor er det også en fin begynderplante, hvis du ikke er den mest trænede ”plantepasser” i verden. 

Vanding: En god tommelfingerregel for vanding af din bjergpalme er, at den ikke tåler at stå badet i vand, men den skal heller ikke blive knas-tør. Mærk efter i jordens overflade, hvis plantens øverste lag jord er tørt ca. 2 cm nede, skal du vande din plante.

Placering:  Bjergplamen tåler nærmest alle placeringer. Men hvis du skal vælge mellem direkte sollys hele dagen eller et lyst rum, hvor planten står i  delvis skygge, så vælg delvis skygge – på den måde vil den trives bedst.

Temperatur: Bjergpalmen klarer sig godt ved almindelig stuetemperatur omkring 10 grader.

  

Ekstra forkælelse

Herunder kan du se et par nemme ting, du kan gøre for din bjergpalme, hvis du gerne vil have den optimalt smukkeste plante. 

Gå glad i bad: Din bjergpalme vil elske at komme ud på terrassen eller altanen en dag med sommerregn. Der er mange fordele ved at bade ens bjergpalme:
1. Den bliver renset for støv og får tilført fugt gennem bladene.
2. Den får en naturlig vanding med regnvand, der er specielt godt for plantens sundhed, da det indeholder mindre kalk. 

Gødning: Mellem marts og september kan du med fordel give din bjergpalme gødning hver 2.-3. uge. I vinterperioden er der ingen grund til at give gødning, da planten ikke vækster særlig meget - tværtimod kan det "brænde" plantens rødder af.

Luftfugtighed: Hvis du har meget tør luft i rummet, hvor planten står, kan du sprøjte den med en forstøverflaske med jævne mellemrum i sommerperioden. Hvis planten står i umiddelbar nærhed af en radiator, kan du også sætte en lille skål med vand ovenpå en varm radiator – det øger luftfugtigheden en smule.