Du bruger en ældre browser og får derfor ikke en optimal oplevelse. Se mulighederne for at opdatere din browser her.

Hvordan redder du din plante?

Hvordan redder du din plante?

Vi kender det alle sammen. Man har købt den smukkeste plante, og lige pludselig er den knap så smuk længere. Så hvor gik det galt?

Der kan være mange årsager til at din plante ikke længere trives - nogle gange kan den reddes - andre gange ikke. Her får du vores tips og tricks til at hjælpe din plante godt på vej. 

Sådan redder du din plante

Undgå fejlvanding - både under- og overvanding

At vande dine planter kan være lidt som at gå på line - for meget vand fører til en druknedød og for lidt vand fører til tørre og visne blade.   

Hvor ofte skal man så vande?

Det spørgsmål afhænger af mange faktorer, som årstid, fugt, størrelse på potten og selve planten og dens behov. De fleste af vores planter trives bedst, når rødderne lige får lov at trække vejret, inden de får vand. Derfor kan du med fordel lave fingertesten. 

Fingertesten: Stik en finger i jorden og mærk de øverste 2.5 cm. Er jorden våd, kan du vente med at vand. Er den tør, så vand. 

I tvivl: Læs vores individuelle planteguides eller find yderligere information om netop din plante.  

Lys og placering

Næst efter fejlvanding kommer den forkerte placering og de forkerte lysforhold som hovedårsag til at din plante lider.

Lys er ganske enkelt planternes eneste og vigtigste energikilde. Derfor er det altafgørende at forstå den enkelte plantes lysbehov, inden man køber planten.

Nogle planter har dog mere brug for lys end andre. Hårdføre planter som en Yucca eller en sansevieria trives eller kan overleve i direkte lys.

De fleste tropiske planter trives dog bedst i lysspektrummet ‘bright, indirect light’, hvilket vil sige i en lys placering, men uden at stå i direkte lys.

Du kan finde flere specifikke retningslinjer for de enkelte plantearter, ved at læse vores forskellige planteguides.

Ompotning 

Nogle gange kan din plante være trist, fordi dens rødder mangler plads. Hvis rødderne har vokset sig for store, kan planten nemlig være root-bound eller rodbunden. 

Tjek derfor gerne din plante en gang om året for at se om den mangler plads. Hvis rødderne begynder at vokse ud af dyrkningspotten, er det et tegn på, at planten mangler plads og så er det tid til at ompotte.

Dette gør din plante sund igen og den kan nu fortsætte sin vækst. 

Brune og gule blade eller stængler

Der kan være rigtig mange årsager til gule eller brune blade. Oplever du, at din plante får et enkelt gult blad eller to, skal du ikke være bekymret. Nogle planter, som en alocasia, mister et blad, når der vokser et nyt. Derfor kan du med fordel klippe det gamle blad af. 

Begynder planten til gengæld at få flere brune og gule blade end grønne, er det tegn på, at planten har det skidt.

Hovedårsagen er igen fejlvanding, især overvandning. Så hvis du med sikkerhed ved, at vanding ikke er den udfordring du står overfor, kan det skyldes næringsmangel, en fejlplacering med for meget eller for lidt lys, eller for meget rykken rundt på planten. 

De fleste planter tåler ikke voldsomme skift i deres klima. Derfor skal de stille og roligt afklimatiseres, sådan så de vænner sig til de nye forhold og temperaturer.

Døde rødder - når håbet er ude 

Nogle gange kan det være for sent, uden at man selv er klar over det. Hvis man er kommet til at overgøde eller overvande sine planter, kan rødderne være døde. Her bliver man nødt til at tage planten ud af potten og tjekke. 

Ser rødderne rådne eller brune ud, er det game over. Hvis rødderne stadig er lyse og friske, kan du nå at redde den. 

Har du ikke held i plantespillet, kan vi trøste dig med, at vi i vores EasyCare sortiment har mange 5-stjernede planter. Disse kræver hverken de store grønne fingre eller oceaner af tid for at holde sig i live. 

Indsend en kommentar

Bemærk, at kommentarer skal godkendes, før de bliver offentliggjort