Du bruger en ældre browser og får derfor ikke en optimal oplevelse. Se mulighederne for at opdatere din browser her.

Hvorfor er lys vigtigt for stueplanter?

Hvorfor er lys vigtigt?

 

Hvorfor er lys vigtigt for stueplanter?

Lys er planternes eneste energikilde. Derfor er planter afhængige af lys, hvis de skal overleve længe. Nogle planter har dog mere brug for lys end andre. Her kan du læse mere om, hvorfor lys og placering er alfa omega, hvis du vil have dine stueplanter til at vokse og leve længere.

I modsætning til mennesker og dyr, der henter energi fra kulhydrater, protein og fedt, producerer planter disse stoffer ved hjælp af energien fra lys og fra kuldioxid i luften. Det resterende produkt fra denne proces er ilt, som vi mennesker drager fordel af, når vi trækker vejret. Den største udfordring ved at få planter til at trives i et indendørs miljø er at give dem tilstrækkeligt lys.

De fleste stueplanters naturlige levesteder er troperne, hvor der er rigeligt lys.

Lysniveauet ændres mere markant på vores breddegrader, især i vintermånederne, hvor lysniveauerne er markant lavere end i sommermånederne.

F.eks. udgør den samlede lysmængde i december i Danmark kun omkring 4% af den samlede lys i juni. Og lysforholdene bliver ikke bedre, når vi bevæger os indendørs.

Placering af planter og vinduer 

Afhængigt af størrelsen på vinduerne er lysintensiteten omtrent halveret for hver meter længere væk fra et vindue. Med andre ord, kun to meter fra et vindue i vintermånederne er der kun 1-2% lys til rådighed for en plante, sammenlignet med det lys, der er tilgængeligt udendørs på en fin sommerdag.

For det menneskelige øje er det vanskeligt at opfatte denne enorme forskel, men fordi planter lever af energi fra lys, skal de helst ikke at være placeret meget langt væk fra et vindue.

Generelt er det derfor vigtigt at holde planter så tæt på vinduer som muligt.

Lamper og plantelys 

Elektrisk lys er sjældent tilstrækkelig til at kompensere for manglen på sollys. For det første skal lysets farvesammensætning tilpasses plantens behov, hvilket sjældent er tilfældet med almindelige elpærer til belysning af hjemmet.

For det andet skal lyset være ret intenst for at have nogen effekt på planterne.

Hvad betyder dårligt lys for en plante? 

Hvis du vil placere en plante på et dårligt oplyst sted, skal du enten acceptere en begrænset levetid for din plante, eller vælge en hårdfør plantetype, der er i stand til at klare et meget lavt lysniveau over en længere periode.

Vores 5-stjernede EasyCare planter er specielt udvalgt blandt de mest robuste plantetyper, der findes i naturen, og kan overleve minimum 30 dage uden lys og vand. De er nemlig akklimatiseret og kan derfor klare sig godt i et lavt lysniveau for en periode. 

Du kan finde specifikke retningslinjer for de enkelte plantearter ved at læse mere om de enkelte planter under menupunktet Planteguide.

Indsend en kommentar

Bemærk, at kommentarer skal godkendes, før de bliver offentliggjort