Du bruger en ældre browser og får derfor ikke en optimal oplevelse. Se mulighederne for at opdatere din browser her.

Violinfigen

Ficus lyrata planter pasning


Violinfigen

Ficus lyrata

Lidt om planten

Violinfigenen er kendt for sine store robuste læderagtige blade, der står i kontrast til plantens slanke grene. Når man kigger nærmere efter, vil man opdage, at bladene har et sirligt og detaljeret mønster, der giver dem visuel dybde. Når man kigger på Violinfigenen kan man godt forstå, hvorfor den er så populær i den Skandinaviske boligindretning.

Oprindeligt stammer violinfigenen fra det tropiske lavland, i de vestafrikanske regnskove, hvor den trives i tætte, varme og våde områder.

Violinfigenen er en epifyt. Det betyder, at den starter sit liv med at vokse på stammer eller grene af andre træer. Når Violinfigenen bliver større, vil den begynde at danne lianer, der er en form for rødder, som den sender ned mod jorden. På den måde danner violinfigenen sit eget rodnet, uafhængigt af værtstræets, efterhånden som den vokser sig stor.

Familie: Violinfigenen er af morbær slægten og er i familie med de figentræer, som man bruger til produktionen af spiselige figener. I sine oprindelige omgivelser kan Violinfigenen også bære frugt, disse er dog ikke spiselige.

Botanisk navn: Ficus lyrata

Populærnavne: Hvor planten kun har ét botanisk navn, er den kendt under flere populærnavne. Populærnavne opstår ofte på baggrund af plantens udseende, eller det man har brugt planten til.
Ficus lyratas smukke blade har inspireret til navnet violinfigen, fordi de har form som en violin. Planten er også kendt som ”tobaksplanten”. Dette navn skyldes mere plantens brug end dens udseende. Navnet ”tobaksplante” opstod fordi man i gamle dage, i Afrika, høstede og tørrede plantens store blade, hvorefter man brugte dem til at rulle cigarer af.

 

Fiddle Leaf Fig.

Pasning

Vanding: Violinfigenen skal vandes, når den er let udtørret. En god måde at tjekken om din plante skal have vand, er ved at bruge en finger. Sørg for at komme under den øverste jordskorpe, når du skal vurdere om planten skal vandes. Hvis jorden er tør, skal du vande planten. Du skal ikke vande, hvis jorden er fugtig, men derimod vente et par dage og kigge til planten igen. Vær opmærksom på, at violinfigenens rødder ikke kan ånde, hvis plantes jord er konstant våd.

Placering: Violinfigenen elsker lys, så giv den gerne en placering, hvor solen kan skinne på den et par timer om dagen, eller hvor planten kan få masser af indirekte lys. Violinfigenen trives ikke, hvis den udsættes for træk, det er derfor en god tommelfingerregel, at du ikke placerer planten ved døre og vinduer, hvor der kommer kold luft ind.

Temperatur: Violinfigenen tåler temperaturer fra 15° C til 30° C.

 

 

 

 

Ekstra forkælelse

Hvis du gerne vil optimere din violinfigens trivsel, for derved at få en endnu flottere plante, er der lidt ekstra ting, du kan gøre i forhold til plantens pasning.

En fast placering: Det kan virke som en sjov ting at nævne en fast placering, men når det kommer til omgivelser, er Violinfigenen ret speciel. Jo større din Violinfigen er, jo mindre bryder planten sig om, at man flytter for meget rundt på den. Prøv at finde den perfekte placering fra start. På den måde undgår du, at din plante begynder at tabe sine blade, fordi den bliver ”stresset” over at blive flyttet rundt.

Støv din plante af: Når man gør rent i sit hjem, er det den naturligste ting i verden, at man tørrer alle flader i hjemmet af, fordi de bliver støvet. Der er dog mange der ikke tænker over, at hjemmets planter også tiltrækker støv. Violinfigenens store blade kan over tid blive rigtig støvet. Det forhindre sollyset i at nå ind til dem, ligesom bladene ikke kan ånde. Hvis du gør det til en regel, at du støver din Violinfigen af, når du gør resten af huset rent, vil du give din plante optimal mulighed for at trives.
Brug en blød fugtig klud og fjern støvet med lange lette bevægelser, på den måde vil bladenes farve fremstå med en dyb grøn farve.

Gødning
I månederne fra marts til august kan du med fordel give planten flydende gødning én gang om måneden, hvis du gerne vil have den til at vokse ekstra meget.
OBS: Du bør ikke gøde planten i de mørke vinter måneder.