Du bruger en ældre browser og får derfor ikke en optimal oplevelse. Se mulighederne for at opdatere din browser her.

Kaffeplante

Kaffe-planter pasning

Kaffeplante

Coffea arabicum

Lidt om planten

Elsker du også kaffe?
Det, at den fantastiske kaffe overhovedet eksisterer, skyldes den tropiske kaffebusk, der oprindeligt stammer fra Etiopien. 

Hvis kaffeplanten dyrkes indendørs under helt ideelle forhold, vil der efter 3-5 år komme små hvide blomster på busken. Hvis blomsterne bliver bestøvet, vil de forvandle sig til små bær. Bærrene er først grønne, så røde og til sidst næsten sorte, når de er modne. Inde i disse bær gemmer sig to kaffebønner, som når de bliver ristet, kan brygges til den lækre verdenskendte drik.

Botanisk navn: Coffea arabicum

Pasning:

Kaffeplanten er ikke så svær at passe, som man måske skulle tro. Det er en sjov plante at udfordre sine plantepasnings-evner med, og kan man få en kaffeplante til trives i flere år, er der grund til at være stolt.

Vanding: Vand din kaffeplante ca. en gang om ugen. Sørg for, at jorden kun er fugtig, når du har vandet, og vand igen når jorden er ved at blive tør. Hold især øje med planten om sommeren, hvor jorden vil tørre hurtigere. Jorden skal være fugtig efter vanding, men ikke svømme i vand. Overvanding kan i værste fald resultere i, at rødderne drukner, fordi der ikke kan komme luft til rødderne.

Placering: Placer din kaffeplante i et lyst rum, hvor den kan stå i indirekte sol. Du bør ikke sætte planten i direkte sollys i en vindueskarm, fordi bladene så kan få solskader.

Temperatur: Kaffeplanten tolerer temperaturer mellem 15-30 °C. Den kan ikke klare frost og trives generelt ikke så godt ved temperaturer under 18°C. 

Ekstra forkælelse:

Luftfugtighed og forstøvning: Kaffeplanten er glad for høj luftfugtighed, og den vil elske, hvis du fra tid til anden vil sprøjte den let med en vandforstøver. Det får nemlig luftfugtigheden til at stige omkring planten, når vandet fordamper, og det vil minde din kaffeplante om det miljø, den oprindeligt stammer fra.

Vandtyper: Postevand indeholder mineraler og kalk i højere grad, end hvad din kaffeplante har brug for. Det kan gøre, at din plante får svært ved at ”trække vejret”, og det vil påvirke dens vækst. Derfor er vanding et godt sted at sætte ind, hvis du vil have kaffeplanten til at leve længst muligt:

  1. Brug regnvand, demineraliseret vand eller overskudsvand, der har kogt i elkedlen, når du vander. Det indeholder mindre kalk og vil være med til at forøge din plantes levetid og sundhed.
  2. Sørg for, at vandet er omkring rumtemperatur (15-25 °C). Bruger du for koldt eller for varmt vand, kan din plante ”blive forskrækket” over den pludselige ændring i temperatur. 

En tur i regnen: Hvis du rigtig vil kræse for din kaffeplante, vil den elske, hvis du sætter den ud i haven eller på altanen en dag med lun sommerregn. Kaffeplanten elsker regnvand, fordi det indeholder mindre kalk end postevand - og så renser regnen bladene for støv og forebygger insektangreb. Ligesom ved forstøvning, vil en lille regnskylle også give planten den høje luftfugtighed, som den elsker så meget.

Gødning: Du kan gøde planten en smule i foråret og om sommeren ca. hver anden måned. Dosér gødningen efter anvisningen på dit gødningsprodukt. Og undlad så helt at gøde i løbet af efterår/vinter.