Du bruger en ældre browser og får derfor ikke en optimal oplevelse. Se mulighederne for at opdatere din browser her.

Fjerbold-plante

 

Plante pasning

Fjerbold-plante

Alocasia lauterbachiana

Lidt om planten

Hvis du gerne vil have en plante, der er med til at give din indretning lidt kant og personlighed, så skal du helt klart kigge nærmere på fjerbold-planten. Den passer perfekt ind i en minimalistisk indretning, fordi den, samtidig med at være meget stilren, har en dybde, der vil klæde en hver indretning.

Fjerbold-planten har sin oprindelse i det tropiske klima i Indonesien og på verdens næststørste ø New Guinea. I sit oprindelige miljø kan planten blive helt op til 4 meter høj. I det danske klima vil planten dog langt fra vokse sig så stor. De lange, smalle fjerlignende blade, som stikker op i luften, kan ligne lidt en fjerbold og er to-farvede med en klar og dyb grøn farve på oversiden og et bordeaux skær på undersiden.

Botanisk navn: Alocasia lauterbachiana

 

Pasning

Hvis du har grønne fingre og godt kan lide at pusle om dine planter, er fjerbold-planten et virkelig godt valg. Den er ikke svær at passe, men der er et par grundlæggende guidelines, du bør følge.

Vanding:
Fjerbold-planten må ikke tørre ud. Jorden skal altid være let fugtig, så tjek den et par gange om ugen og sørg for, at den kun tørrer ud i overfladen mellem vandingerne. I vinterhalvåret, når din plante er i dvale, behøver du ikke at vande den så hyppigt. Fjerbold-planten må aldrig blive overvandet. Så drukner dens rodnet. Hvis du overvander din plante, vil du kunne opleve, at der begynder at dryppe vand fra bladenes spidser. Det er simpelthen plantens egen måde at fortælle dig på, at du gerne må spare lidt på vandet.

Placering: Placer planten i et lyst rum, hvor den kan stå i indirekte sollys. Undgå at sætte den et sted, hvor den ofte får kulde og træk fra døre og vinduer. Fjerbold-planten kommer fra et tropisk miljø og er derfor lidt kuldeskær.

Temperatur: Fjerbold-planten trives bedst ved temperatur mellem 15 og 30 °C.

 

Ekstra forkælelse

En fjerbold-plante brokker sig ikke, så længe den får den rigtige placering og regelmæssig vanding. Men hvis du vil være ekstra god ved din plante, kan du stadig gøre et par ting for at optimere dens trivsel.

Drej mig: Din fjerbold-plante vil dreje sine blade mod sollyset. Derfor er det en rigtig god ide, at du med jævne mellemrum drejer din plante, så den får en mere ensformig vækst og ikke blive skæv.

Støv: Hvis du gerne vil have din fjerboldplante til at leve længere og sundere, kan du med fordel støve dens store blade af en gang imellem. Når du støver din plante af, kan du bruge en blød, fugtig klud og forsigtigt overtørre bladene. På den måde får du bladenes farve til at fremstå dybere og fugten fra kluden vil øge luftfugtigheden omkring din plante.

Gå glad i bad: Fjerbold-planten vil elske at komme ud på terrassen eller altanen en dag med sommerregn. Der er mange fordele ved at bade ens fjerbold-plante;
- Den bliver renset for støv og får derved bedre mulighed for at ånde.
- Den får en god gang fugt, som er med til at forbedre luftfugtigheden omkring den.
- Sidst, men ikke mindst, er regnvand ekstra godt for din plante, da det ikke indeholder lige så meget kalk som vandet fra vandhanen.
Hvis sommerregnen lader vente på sig, eller det er for køligt (husk at din fjerbold-plante ikke bryder sig om kulde), kan du altid give den et brusebad i badeværelset. Skru eventuelt lidt op for vandets temperatur til 20 °C og lad din plante nyde følelsen af det tropiske klima, som den oprindeligt kommer fra.

Gødning: I vækstsæsonen fra april til august vil din fjerbold-plante blive glad for gødning en gang imellem. Følg doseringsvejledningen på dit gødningsprodukt, og din plante vil takke dig med en ekstra frodig vækst. OBS: I efterår- og vintersæsonen, må din fjerbold-plante ikke få gødning.